Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

apovoli-1ou-triminou

 

Τι είναι ο διαβήτης κύησης;

Ο διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι γνωστός ως διαβήτης κύησης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη (μια ορμόνη σημαντική για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα) για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών του κατά την κύηση. Αυτό οδηγεί σε υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης συνήθως ξεκινά στη μέση ή προς το τέλος της εγκυμοσύνης.

Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης της κύησης;

Ο διαβήτης κύησης είναι πολύ συχνός. Μπορεί να επηρεάσει έως 18/100 γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη κύησης, αν έχετε κάποιους από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου:
• ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) είναι 30 ή υψηλότερος
• έχετε ήδη γεννήσει ένα μεγάλο μωρό, βάρους >4.5kg ή περισσότερο
• είχατε διαβήτη κύησης πριν
• έχετε ένα γονέα, αδελφό ή αδελφή που πάσχουν από διαβήτη
• η καταγωγή σας είναι από την Νότια Ασία, Κίνα, τη Καραϊβική ή από τη Μέση Ανατολή

Διαβήτης Κύησης

Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Πώς εκτιμάται ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη κύησης;

Η εκτίμηση του κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη κύησης από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της μητέρας και το μαιευτικό ιστορικό της, μπορεί να γίνει με επιτυχία στο 55%, 70% και 85% των περιπτώσεων, με κίνδυνο ψευδών αποτελεσμάτων αντίστοιχα 10%, 20% και 40%. (Όταν σε κάποια εξέταση θέλουμε να αυξήσουμε την ευαισθησία της, αυξάνουμε ταυτόχρονα τον κίνδυνο να συμπεριλάβουμε και ψευδώς παθολογικά περιπτώσεις).

Για να υπολογίσετε τον προσωπικό σας κίνδυνο κάντε click εδώ

  • Πώς γίνεται ο έλεγχος για διαβήτη κύησης;

    Αν έχετε κάποιον από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, ή θέλετε να πραγματοποιήσετε έλεγχο ρουτίνας θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ γλυκόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αυτό μπορεί να είναι μια απλή εξέταση αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνης και μια δοκιμασία ανοχής γλυκόζης, όταν είστε μεταξύ 24 και 28 εβδομάδων έγκυος. Η καμπύλη σακχάρου περιλαμβάνει ολονύκτια νηστεία (δεν θα έχετε φάει ή πιει τίποτα εκτός από το νερό) και ακολούθως:
    • Το πρωί, θα κάνετε μια εξέταση αίματος. Σας δίνεται ένα ποτήρι νερού με γλυκόζη 75γρ/100γρ.
    • Η εξέταση αίματος επαναλαμβάνεται 1-2 ώρες αργότερα για να δείτε πώς το σώμα σας αντιδρά στη γλυκόζη.

  • Τι σημαίνει ο διαβήτης της κύησης για εμένα και το μωρό μου;

    Οι περισσότερες γυναίκες που αναπτύσσουν διαβήτη κατά την εγκυμοσύνη έχουν φυσιολογική εγκυμοσύνη και υγιή μωρά, αλλά περιστασιακά ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ειδικά αν δεν αναγνωρίζεται έγκαιρα. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης μειώνει αυτούς τους κινδύνους. Είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν η γλυκόζη του αίματός σας είναι πολύ υψηλή, το μωρό σας θα παράγει περισσότερη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να το κάνει να μεγαλώνει και να αυξάνει περισσότερο από το φυσιολογικό, δημιουργώντας μακροσωμία, που μπορεί να οδηγήσουν σε καισαρική τομή και σοβαρά προβλήματα κατά τη γέννηση, ακόμη και περιγεννητική θνητότητα.

    Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι εάν ο διαβήτης της κύησης δεν ανιχνεύεται και δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως. Ένα μωρό που έχει επιπλέον ινσουλίνη, μπορεί να έχει χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά τη γέννηση του και είναι πιο πιθανό να χρειαστεί πρόσθετη φροντίδα σε μονάδα νεογνών λόγω σοβαρής υπογλυκαιμίας. Το μωρό σας μπορεί επίσης, να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας ή/και διαβήτη αργότερα στη ζωή του. Ελέγχοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μειώνετε τους κινδύνους από όλα αυτές τις επιπλοκές για εσάς και το μωρό σας.

    egkios

  • Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση

    Η πιο σημαντική θεραπεία για το διαβήτη κύησης είναι ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και άσκησης. Συνήθως ο διαβήτης κύησης βελτιώνεται με τις αλλαγές αυτές, αν και μερικές γυναίκες, παρά τις προσπάθειές τους, πρέπει να λάβουν αντιδιαβητικά δισκία και/ή ενέσεις ινσουλίνης. Θα πρέπει να μιλήσετε με ένα διαιτολόγο σχετικά με την επιλογή των τροφίμων που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε το σάκχαρό σας σε ένα υγιές και σταθερό επίπεδο.
    kiisi-askisi

  • Παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα σας

    Αφού έχετε διαγνωστεί με διαβήτη κύησης, θα σας ζητηθεί να ελέγχετε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας, ώστε να είναι σε ιδανικό επίπεδο. Εάν δεν επιτευχθεί ικανοποιητικό επίπεδο μετά από 1-2 εβδομάδες, ή εάν ένα υπερηχογράφημα δείχνει ότι το μωρό σας είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε αντιδιαβητικά δισκία ή ενέσεις ινσουλίνης.

    παρακολούθηση γλυκόζης στο αίμα

  • Παρακολούθηση του μωρού σας

    Θα πρέπει να κάνετε επιπλέον υπερηχογραφήματα και να παρακολουθείται πιο στενά η ανάπτυξη του μωρού σας.Θα πρέπει να κάνετε επιπλέον υπερηχογραφήματα και να παρακολουθείται πιο στενά η ανάπτυξη του μωρού σας.

  • Συμβουλές και πληροφορίες

    Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, συμβουλευτείτε τους γιατρούς και τις μαίες που θα σας δώσουν πληροφορίες σχετικά με:
    • Σχεδιασμό της γέννησης του μωρού, συμπεριλαμβανομένου του χρονοδιαγράμματος και των τύπων των γεννήσεων, την ανακούφιση του πόνου (αναισθησία) και τις αλλαγές στην αγωγή σας κατά τη διάρκεια του τοκετού και μετά τη γέννηση του μωρό σας
    • Φροντίδα του μωρού μετά τη γέννηση
    • Φροντίδα για εσάς και το μωρό σας συμπεριλαμβανομένης της αντισύλληψης.

  • Θα χρειαστώ θεραπεία;

    Μία στα πέντε γυναίκες με διαβήτη κύησης θα πρέπει να λάβουν αντιδιαβητικά δισκία ή/και ενέσεις ινσουλίνης για να τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία. Εάν χρειάζεστε ινσουλίνη, ειδικευμένος νοσηλευτής θα σας εξηγήσει ακριβώς τι πρέπει να κάνετε. Αυτό θα περιλαμβάνει πώς να κάνετε την ένεση στον εαυτό σας με ινσουλίνη, πόσο συχνά να τη κάνετε και πότε θα πρέπει να ελέγξετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας.

    Φάρμακα

  • Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να γεννηθεί το μωρό μου;

    Ιδανικά θα πρέπει να γεννήσετε το μωρό σας ανάμεσα σε 38 και 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, ανάλογα σε κάθε περίπτωση.

  • Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος τοκετού;

    Αν τα υπερηχογραφήματά σας έχουν δείξει ότι το μωρό σας είναι μεγάλο, ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσει μαζί σας τους κινδύνους και τα οφέλη από τον κολπικό τοκετό, την πρόκληση του τοκετού και την καισαρική τομή.

  • Τι συμβαίνει στον τοκετό;

    Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σας πρέπει να ελέγχονται κατά τη διάρκεια του τοκετού και να παρακολουθούνται κάθε μία ώρα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Μπορεί να γίνει έγχυση στάγδην ινσουλίνης για να βοηθήσει στον έλεγχο επιπέδου γλυκόζης στο αίμα σας. Επίσης, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού σας θα πρέπει να παρακολουθείται συνεχώς.

Τι θα συμβεί αφού γεννηθεί το μωρό μου;

  • Το μωρό σας θα μείνει μαζί σας, εκτός εάν χρειάζεται επιπλέον φροντίδα.
  • Ο θηλασμός είναι το καλύτερο για τα μωρά, και δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας εάν έχετε διαβήτη κύησης. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε για να ταΐσετε το μωρό σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε άμεσα.

afou-gennithei-to-mwro